Akik jártasak a fanfictionok világában, azoknak valószínűleg nem fogok sok újdonságot mondani, de remélem azoknak, akik kevésbé mozognak otthonosan ezen a téren nyújthatok egy kis segítséget, útmutatást a blogomon szereplő kifejezésekhez, jelzésekhez.

Korhatárjelzések:

Ezeket hollowRukia oldaláról vettem kölcsön, köszönöm neki^^

G: Korhatárra való tekintet nélkül bárki megnézheti, olvashatja. Nem tartalmaz trágár beszédet, erőszakot, szexuális utalásokat.

PG: Gyerekeknek nem ajánlott. Utalások erőszakra és néhány csúnya szó.

PG-13: 13 éven aluliaknak nem ajánlott. Burkolt erőszak, trágár beszéd jellemző. Szexuális utalásokat is tartalmaz, de nem részletesen.

R: Felnőtt utalásokat tartalmaz, erőszak, trágár megnyilvánulások.

NC-17: Teljes mértékben felnőtteknek szól, 18 éven aluliaknak nem ajánlott. Részletes szexuális utalások, erőszak, káromkodás jellemzik.

Fogalmak, rövidítések:

AU – Alternate Universe/Alternatív Univerzumban játszódó történet. Pl Grimmjow tanár, Ichigo pedig diák, így az egész cselekmény ebben az univerzumban mozog, elrugaszkodva az eredeti anime/manga vonalától.

Angst – Olyan történetek, amelyekben a főszereplők érzelmi válságon, traumán esnek át.

BDSM – Bondage, domination, sado-masochism. Magyarul rabszolgaság, uralkodás, szadó-mazó.

Crossover – Olyan fanfiction, ami két Fandomot vegyít.

Dark, darkfic – A szokásosnál sötétebb, nyomasztóbb témát tartalmazó fanfic.

Death, deathfic – Karakter halált tartalmazó fic.

Drabble – Fic darabkák, amik általában 100-500 szó körüli hosszúságúak.

Fandom – Valamilyen rajongó tevékenységben lévő részvét, egy sorozat alapján. Pl: fanfiction, fanart, stb…

Fluff – Aranyos, szívmelengető szituációkat tartalmazó történet. Az érzelmekre helyezi a hangsúlyt.

Lemon – Részletes, nyílt szexuális tartalommal rendelkező történet.

PWP – Az angol Plot? What a Plot? kifejezésből ered, illetve a Porn Without Plot-ot is szokták rá használni. Magyarul ez körülbelül annyit tesz, nincs tartalom, nincs jelentés, csak szex. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a lemon,  csak annyi eltérés van, hogy a PWP-s történetek egyből a dolgok közepébe vágnak, nincs értelmes cselekményük, előzményük, vagy befejezésük.

Seme – A japán Semeru igéből ered, melynek jelentése támadás, lerohanás. A homoszexuális párkapcsolatokban az aktív felet jelöli. Általában magasabb, idősebb, tapasztaltabb, mint passzív párja, az uke.

Sensei – Jelentése tanár, professzor. Japánban egyaránt használják az iskolákban, egyetemeken és a kórházakban is.

Senpai – Rangban felettünk álló személy tiszteletteljes megszólítása. Ez lehet az iskolában egy felsőbb osztályba járó tanuló, de munkahelyi felettes is. Ellentéte a kouhai, egy rangban lejjebb elhelyezkedő személy megnevezése.

Uke: A japán Ukeru igéből ered, melynek jelentése befogadás. A homoszexuális párkapcsolatokban a passzív felet jelöli. A tipikus uke karaktere alacsony, félős, pirulós, gyakran tapasztalattal nem rendelkező fiú/férfi. Általában előbb is esik szerelembe, illetve kezd el vágyakozni az aktív fél, a seme iránt :). Bár manapság ez egyre inkább eltünőben van. Legjobb példa erre a Junjou Romantica c. animéből/mangából Misaki =^^=.

Reklámok